Overige oorzaken hersenletsel

Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben. Ook het verloop en de uitkomsten vertonen sterke verschillen.

De oorzaken kunnen zijn:

Hersenletsel veroorzaakt door zuurstoftekort

Verdrinking, verstikking, een hartaanval, een langdurige epileptische aanval: allemaal kunnen ze een zuurstoftekort veroorzaken. Schade door zuurstoftekort blijft doorgaans niet beperkt tot een bepaald hersengebied, maar zie je op diverse plekken terug.

Hersenletsel veroorzaakt door een ontsteking

Lokale en verspreide schade zien we ook als de oorzaak ligt bij een ontsteking.

Aanstichters zijn:

  • Bacteriën
  • Virussen
  • Schimmels
  • Ontregeld immuunsysteem (auto-immuunziekte)

Die kunnen leiden tot ontstekingen van de hersenvliezen (meningitis) of de hersenen zelf (encefhalitis). Hoe de schade veroorzaakt door een ontsteking in de hersenen zich ontwikkelt, is van meerdere aspecten afhankelijk, zoals de infectiebron, de ontstekingsreactie van het lichaam en de behandeling.

Hersenletsel veroorzaakt door een hersentumor

Een hersentumor zorgt voor onrust in het weefsel. De tumor heeft ruimte nodig en pikt energie in wat ten koste gaat van de rest van het hersenweefsel. Om de boosdoener te stoppen, wordt chemotherapie, bestraling of een operatie ingezet. Bij deze behandeling bestaat het risico dat ook gezond hersenweefsel wordt beschadigd.

Hersenletsel veroorzaakt door vergiftiging

Grote hoeveelheden alcohol drinken, kan leiden tot permanente schade aan het hersenweefsel. Het is namelijk vergiftiging. Hetzelfde kan gebeuren door drugs, gassen of zware metalen die het lichaam binnendringen. Het gif verstoort het evenwicht in de zogeheten ‘boodschapperstoffen’ in de hersenen. De schade kan op meerdere plekken opduiken.