Daan Theeuwes

Een scooterongeluk op zijn 23ste zette het leven van Daan Theeuwes op zijn kop. Met ernstig hersenletsel belandde hij op de operatietafel van het VUmc in Amsterdam. De prognoses waren verre van optimistisch.

Experts

Adriaan en Dominique Theeuwes besloten de mogelijkheden voor hun zoon verder te onderzoeken. Zij hadden een aantal experts benaderd, onder wie prof. Erik Scherder, dr. Henk Eilander en dr. Marsh Königs. Hun mening was unaniem: Daan zou nog veel meer kunnen, mits hij intensieve revalidatie zou krijgen. Die was in Nederland niet beschikbaar.

Daan lag in coma en onderging acht operaties. Na zes weken werd hij ontslagen van de Intensive Care. Het duurde drie maanden voor hij weer zijn eerste woorden sprak. Een groot geluk, want dat betekende dat hij in aanmerking kwam voor revalidatie. Gedurende acht maanden volgde hij een intensief traject in een gerenommeerd revalidatiecentrum. De gewenste vooruitgang bleef echter achter. Daan kon niet zelfstandig lopen, had moeite om zijn arm en hand rechts te gebruiken en kampte met zware afasie en geheugenproblemen. Hij zou chronische zorg nodig hebben.

De ouders van Daan, Adriaan en Dominique, hadden ondertussen al een aantal topexperts als klankgroep bij Daan betrokken. Waaronder dr. Henk Eilander, prof. Erik Scherder en dr. Marsh Königs. Unaniem waren zij van mening dat er nog veel bereikt kon worden met Daan, maar dan wel met zeer intensieve revalidatie in een erg verrijkte omgeving. Alleen: die intensieve revalidatie was in Nederland niet beschikbaar.

Shepherd Center

Ruim een jaar na zijn ongeluk werd Daan overgebracht naar het Shepherd Center in het Amerikaanse Atlanta. In dit toonaangevende revalidatiecentrum werd hij negen maanden lang elke dag intensief getraind en behandeld. Motivatie en betrokkenheid van de familie bleken een belangrijke rode draad.

Daan Theeuwes Centrum

Toen Daan weer zijn voet op Nederlandse bodem zette, was hij in staat om te lopen, zijn arm en hand te gebruiken en tweetalig te spreken. Hij had zijn zelfstandigheid herwonnen.

De ervaringen van Daan hebben geleid tot de oprichting van het Daan Theeuwes Centrum. Hier krijgen jongeren met ernstig hersenletsel dezelfde kansen als Daan in Amerika heeft gehad.