Hersenbloeding/herseninfart (CVA)

Circa 35.000 mensen in Nederland worden jaarlijks getroffen door een hersenbloeding (CVA). Wereldwijd zijn dat er naar schatting 14 miljoen. In de meeste gevallen gaat het om een herseninfarct, veroorzaakt door een bloedprop in een slagader van de hersenen. Bij circa 10% is een hersenbloeding het gevolg van een scheur in een slagader.

Risicofactoren voor het ontstaan van een hersenbloeding (CVA) kunnen mogelijk zijn een ongezonde leefstijl, zoals verkeerde voeding, alcohol, roken en te weinig beweging. Een aangeboren afwijking in de aanleg van de bloedvaten vormt ook een verhoogd risico.

Ziekteproces bij CVA

Het begint allemaal met een zuurstoftekort in de hersenen. Dat betekent dat er niet voldoende bloedtoevoer naar de hersenen is geweest. Bij een hersenbloeding kan bloed buiten de slagaders gaan vloeien wat zorgt voor een verhoogde druk in de hersens. Het zuurstoftekort bepaalt de schade van CVA. Bij ongeveer 1 op 3 zijn de beschadigingen overigens zo groot dat CVA mogelijk fataal wordt.

Welke hersengebieden precies aangetast raken, hangt af van twee factoren:

  • De exacte plek van infarct of bloeding
  • De tijd tussen infarct/bloeding en eerste hulp

De ergste schade ondervindt het hersenweefsel in de directe omgeving van de getroffen plek. Niet voor niets is de schade hier vaak onherstelbaar. De gebieden daaromheen hebben meer kans. Een voorwaarde hierbij is dat de bloedtoevoer naar de hersenen weer op gang kan worden geholpen. Daarom is het van levensbelang dat een hersenbloeding (CVA) onmiddellijk wordt herkend en er heel snel hulp beschikbaar is. Hoe bekender de symptomen, hoe eerder gerichte actie kan worden ondernomen. Deze symptomen zijn een scheve mond, verlamming in arm of been, verward gedrag en moeite met spreken.

Initieel beloop na een hersenbloeding (CVA)

In de eerste uren na een infarct helpt medicatie om de bloedprop die de boel blokkeert, op te lossen. Zo kan er weer zuurstof naar de hersenen toe. Als dit niet voldoende blijkt, kunnen de artsen besluiten om de prop plaatselijk te verdunnen. Een derde optie is de prop verwijderen middels een ingreep via de slagader in de lies.

Bij een hersenbloeding is het zaak om de bloedstolling met medicatie te optimaliseren. Met een operatie kan de opgehoopte hoeveelheid bloed in de hersenen worden weggehaald en meteen het aangetaste bloedvat worden hersteld.

Na de eerste ingrepen begint een traject van revalidatie, vaak al in het ziekenhuis. Daarna neemt een revalidatiecentrum het stokje over.

Lees hier meer informatie over andere oorzaken van hersenletsel.