Ervaringen van ouders van revalidanten

Hersenletsel heb je nooit alleen. Zeker niet op jonge leeftijd. De impact van plotselinge ernstige hersenschade op het leven van jongeren en jongvolwassenen is enorm. Zo ook op hun familie en vrienden. Van de ene op de andere dag is de wereld veranderd en het toekomstperspectief, in elk geval voor even, gesneuveld. Waar gisteren nog vol in het teken stond van plannen en ambities, daar ligt nu de focus op aangetaste lichaamsfuncties. Problemen met lopen, met armen en handen, met spraak en geheugen: er is vaak een moeilijke weg te gaan.

Het is belangrijk te beseffen dat na hersenschade de wereld meestal voorgoed is veranderd. Dromen moeten worden bijgesteld, onder meer op het gebied van wonen, werk, studie en relaties. Hoe goed er ook wordt gerevalideerd… Ook voor de partner, ouders, vrienden en andere naasten zullen dingen anders zijn en worden. Hun leven is eveneens op zijn kop gezet.

De ouders en partners van een aantal revalidanten hebben over hun ervaringen verteld over de periode bij het Daan Theeuwes Centrum.