Vakgroep psychologie
De vakgroep Psychologie van het Daan Theeuwes Centrum bestaat uit gezondheidszorgpsychologen en neuropsychologen. De gezondheidszorgpsychologen verzorgen de ‘counseling’ en de neuropsychologen de ‘cognitieve behandeling’.
Gezondheidspsychologen
Bij de counseling gaat de psycholoog in gesprek met de revalidant en zijn/haar naasten over de emotionele en gedragsmatige gevolgen van het letsel. Er wordt gezocht naar manieren om zo goed en leuk mogelijk contact te houden met vrienden en familie. Als het gedrag wat veranderd is kunnen zij dat aan de naasten uitleggen en tips geven hoe ze daar mee om kunnen gaan. In gesprekken kunnen de psychologen het hebben over hoe geschrokken de revalidant is dat dit hem/haar is overkomen, hoe hij/zij er van baalt dat het gewone leven nu is veranderd, over angsten of het allemaal nog wel goed komt. Ook kunnen zij het hebben over hoe de revalidant nu naar zichzelf kijkt en over zichzelf denkt. Kortom, over alle gevoelens die in zo’n eerste periode van de revalidatie voorbij komen.
Veelgestelde vragen
Neuropsychologen
Bij de cognitieve behandeling gaat het over, de naam zegt het al, cognitie. Cognitie kun je kort omschrijven als een verzamelnaam voor alle denkfuncties. In deze denkfuncties kunnen veranderingen ontstaan bij het krijgen van hersenletsel. Wij kijken samen met de revalidant welke cognitieve onderdelen nog heel goed gaan, en welke wat minder. We geven hier uitleg over, niet alleen de revalidant, maar ook aan de voor hem/haar belangrijke mensen. We geven tips over hoe je zelf invloed kunt hebben op het verbeteren van je cognitie. Zo hebben een goede slaap, een gezond eetpatroon, lichaamsbeweging en een actief sociaal leven allemaal een positief effect op je cognitie. Tijdens de therapieën wordt geprobeerd om de cognitieve functies weer zoveel mogelijk op het oude niveau te krijgen, dit lukt soms, maar niet altijd. Als een plateau is bereikt, maar de revalidant nog niet tevreden is, dan helpen de psychologen. Zij geven handige tips en trucs om te leren omgaan met de cognitieve beperkingen die er nog zijn en leren gebruik te maken van de sterke punten in de cognitie. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de interesses en ideeën van de revalidant. De psychologen en cognitief therapeuten onderzoeken of de studie weer voortgezet kan worden, of de revalidant weer kan werken en of hobby’s weer opgepakt kunnen worden. Samen met de revalidant wordt een plan op maat gemaakt, zo wordt de revalidant geholpen op zijn persoonlijke weg richting een zo zelfstandig mogelijk leven.