Voor wie is er het Daan Theeuwes Centrum?

Wij zijn er voor jongeren en jongvolwassenen van 16 tot en met 35 jaar die ernstig hersenletsel hebben. Dat kan zijn door een ongeluk, door zinloos geweld, sport of door een hersenbloeding of -infarct. Wij zijn er uitsluitend voor jonge mensen met ernstige uitval. Motorisch, cognitief, of m.b.t. hun spraak. Wij kunnen geen mensen behandelen jonger dan 16 of ouder dan 35 jaar.

Nemen jullie ook oudere patiënten op?

Helaas niet. Wij krijgen deze vraag heel vaak maar wij kunnen helaas geen oudere patiënten opnemen. Bent u ouder dan adviseren wij u contact op te nemen met een revalidatiecentrum bij u in de buurt of één van de organisaties die ambulante hulp en therapie leveren.

Zijn er andere criteria waaraan je moet voldoen?

Jazeker. Zo moeten patiënten van het Daan Theeuwes Centrum medisch stabiel zijn en voldoende bij bewustzijn om een interdisciplinair, medisch specialistisch revalidatieprogramma te kunnen volgen. Dat heet PALOC 8 of Rancho 6/7. Uw doorverwijzende arts of specialist weet hier meer van. Na aanmelding volgt altijd een assessment door een team van ons dat bestaat uit een revalidatiearts en enkele therapeuten.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraars?

Wij bieden medisch specialistische revalidatie. De behandelingen worden dan ook in principe volledig betaald uit de basisverzekering. Er worden momenteel contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Moet u een verwijzing hebben?

Absoluut. U moet over een complete verwijzing beschikken van een revalidatiearts uit het ziekenhuis, een ander revalidatiecentrum of een arts. Alleen met verwijzing kan worden ingeschreven. Na inschrijving volgt een intaketest van een hele dag. Op basis van de uitkomst hiervan wordt de revalidant tot de programma’s toegelaten.

Bieden jullie ook huisvesting aan voor de familie en vrienden?

Jammer genoeg niet, maar Woerden ligt gelukkig erg centraal. Bovendien zitten we vlak naast het NS-station. In de omgeving zijn wel verschillende hotels waar we prijsafspraken mee hebben en zijn er heel betaalbare ‘bed and breakfasts’ in de regio. Onze case managers helpen u bij het vinden van een passende oplossing.

Welke programma’s hebben jullie?

Elk revalidatieprogramma is compleet afgestemd op de behoeften en doelen van de patiënt. In principe hebben we revalidatieprogramma’s met 5 therapie uren per dag, 5 dagen in de week. Dit bieden we aan zowel de klinische patiënten die in onze verpleegafdeling verblijven als de dagprogramma patiënten die elke dag vanaf huis naar ons toe komen. In specifieke gevallen kan met de dagprogramma’s van worden afgeweken van het aantal dagen en uren per week.

Is 5 uur therapie per dag niet veel?

Jazeker, maar de ervaring – en onderzoek – leert dat intensieve behandeling meestal tot betere, meer duurzame resultaten leidt. Een patiënt moet immers weer leren lopen, de hand en arm weer kunnen gebruiken, het geheugen en de spraak weer op het beste niveau brengen etc. Dat zijn veel doelen. De patiënten blijken dit in de praktijk meestal prima aan te kunnen. En natuurlijk wordt de zwaarte van de therapiesessies afgestemd op de fase waarin de patiënt zich bevindt.

Met wie werken jullie samen?

We werken nauw samen met het Shepherd Center in Atlanta voor o.a. behandelplannen en opleiding van onze mensen. Daarnaast hebben we een wetenschappelijke samenwerking met Amsterdam UMC (AMC en VUmc). We werken natuurlijk ook samen met doorverwijzers, ziekenhuizen, andere revalidatiecentra en uiteraard de hulpverleners die ingeschakeld worden nadat de patiënt het centrum verlaat.

Kan ik komen kijken?

Natuurlijk kan dat, maar alleen als u familie bent van een jonge patiënt met ernstig hersenletsel die momenteel in een ziekenhuis ligt of in een ander revalidatiecentrum. Belt u daarvoor met een van onze case managers en we nemen graag alle tijd voor u. Daarnaast organiseren wij voorlichtingsbijeenkomsten voor zorgverleners en andere geïnteresseerden. Deze worden op de website aangekondigd.

Is het Daan Theeuwes Centrum goed bereikbaar?

Jazeker. Woerden ligt erg centraal in Nederland en is binnen een half uur bereikbaar uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het centrum ligt vlak naast het NS station Woerden (ongeveer 5 minuten lopen). Bij het Daan Theeuwes Centrum  is volop gratis parkeergelegenheid. Parkeren bij de tegenover liggende klinische afdeling in het St. Antonius ziekenhuis is niet gratis. Familie en vrienden kunnen echter – ook in het weekend – gratis gebruik maken van de parkeerplaatsen bij het therapiecentrum.

Ik heb nog meer vragen.

Stuurt u die aan info@daantheeuwescentrum.nl. We beantwoorden graag al uw vragen.