Wat is traumatisch hersenletsel?

Ongeveer 85.000 Nederlanders krijgen jaarlijks te maken met traumatisch hersenletsel. Wereldwijd gezien gaat het om een groep van naar schatting 69 miljoen mensen. Dat zijn stevige aantallen. Een val of klap of het hoofd veroorzaakt dit letsel. Bij jongeren gaat het vaak om een verkeersongeval.

Bij een op de tien mensen die traumatisch hersenletsel oploopt, is sprake van ernstig letsel. We spreken daarvan als de eerste symptomen ernstig en langdurig zijn, zoals bewustzijnsverlies. Meestal is een gespecialiseerd revalidatietraject daarna noodzakelijk.

Ziekteproces bij traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel bewegen de hersenen tijdens de val of de klap tegen de hersenwand. De schade is doorgaans complex en meervoudig.

  • Bloedvaten kunnen scheuren waardoor bloedingen in of rond de hersenen ontstaan
  • De buitenkant van het hersenweefsel (de ‘cortex’) kan beschadigd raken
  • Door een draaiende beweging van de twee hersenhelften ten opzichte van elkaar kunnen de hersenverbindingen (de ‘witte stofbanen’) geraakt zijn

Beschadigingen

Deze beschadigingen hebben bijna altijd andere tot gevolg. Zoals een zwelling van de hersenen. Net als een verzwikte enkel die ook dik wordt. Onder onze hersenpan is echter geen ruimte voor een zwelling waardoor de druk in de schedel toeneemt. Zeker als ook sprake is van bloedingen. Als het weefsel verdrukt wordt en er een zuurstoftekort in de hersenen ontstaat, neemt de kans op meer beschadigingen toe. Extra schade kan ontstaan door een ontstekingsreactie. Als hersencellen beschadigd raken, komen er stoffen vrij in het hersenvocht. Bij hoge concentraties zijn deze een gevaar voor nog gezonde hersengebieden. Ze kunnen de onderlinge communicatie verstoren.

Een deel van de beschadigingen is lokaal, dus duidelijk aanwijsbaar op één plek. Zij veroorzaken vaker specifieke beperkingen. Welke dat zijn, hangt af van de locatie en verschilt per persoon. De schade die binnen de hersenen wijdverspreid is, komt daarentegen bij vrijwel alle patiënten in meer of mindere mate voor. Zoals aangetaste hersenverbindingen (de ‘witte stofbanen’). De meeste mensen hebben daarbij last van eenzelfde moeite om informatie te verwerken. Doorgaans werkt dit vertraagd.

Een deel – circa 10% - heeft na het ongeval ook penetrerend letsel. Dit betekent dat bij de klap of val een object de schedel is binnengedrongen en schade in de hersenen heeft aangericht. Als er sprake is van een schedelbreuk naar binnen toe kan het gebeuren dat dit de hersenen belast. Dit letsel heeft andere uitkomsten dan zogeheten gesloten traumatisch hersenletsel.

Lees hier meer informatie over een Hersenbloeding (CVA)