‘Onze toekomst samen is gered’

Davy was 30 jaar toen hij getroffen werd door een herseninfarct. Een eerste langdurig revalidatietraject bracht niet waarop hij en zijn partner Tamara hadden gehoopt. Toen stuitten ze op het Daan Theeuwes Centrum.

 

‘In november 2018 kreeg Davy een zwaar herseninfarct. Zonder voorbodes, out of the blue. Uitzonderlijk op zijn leeftijd, maar de schade was groot. Davy bleek halfzijdig volledig verlamd en onder meer slechtziend. De artsen in het Radboudumc in Nijmegen besloten tot een spoedoperatie om de schedelpan te liften vanwege de zwelling van de hersenen.

Na een aantal spannende weken in het ziekenhuis kwam revalidatie ter sprake. Davy wilde graag dichtbij huis blijven waardoor de keuze viel op een reguliere kliniek in Arnhem. Helaas leverden drie maanden van revalidatie niet heel veel resultaat op. Davy is linkshandig en wilde bijvoorbeeld zo graag zijn linkerarm weer kunnen gebruiken, maar helaas.

Daan Theeuwes Centrum

Een zoektocht naar lotgenoten had ons ondertussen in contact gebracht met Jelle van Gorkom. Als talentvolle BMX’er stond hij volop in de spotlights tot hij in 2018 tijdens een training viel en hersenletsel opliep. Hij wees ons op het Daan Theeuwes Centrum. Met intensieve revalidatie had Jelle hier echt sprongen vooruit kunnen maken. Ook in het ziekenhuis was de naam van deze gespecialiseerde kliniek voor jonge mensen al eens voorbij gekomen.

Vanaf dag één voelden zowel Davy als ik ons meteen begrepen en ondersteund in het DTC. Eindelijk een echt luisterend oor en begrip voor wat een jong stel als wij, jeugdliefdes, doormaakten op dat moment. Ons leven stond op zijn kop en we wisten niet wat er nog allemaal zou komen. We belandden in een omgeving die zo anders was dan we tot dan hadden gezien. Jonge mensen, lotgenoten onder elkaar, die allemaal keihard willen werken aan hun herstel. Als je nog een heel leven voor je hebt, is dat belangrijk.

 

Davy begon aan een intensief revalidatieprogramma. Van twee maal per week een half uur naar vier hele dagen. Met maar één doel: alles eruit halen wat erin zit. Het team gaat daarvoor all the way. Wat is er meer nodig voor een extra zetje? Alles kan, niets is te gek. Davy wilde in de toekomst graag onze Zwitserse herder, die we net als pup in huis hadden, zelfstandig kunnen uitlaten. In het Daan Theeuwes Centrum heeft hij samen met onze hond daarvoor geoefend.

De positieve spirit in de kliniek geeft iedereen een boost. Er is ruimte voor muziek, hobby’s en andere passies. Met de koffietafel als het kloppend hart waar iedereen zijn verhaal kwijt kan. We hebben er vrienden voor het leven gemaakt. Samen met onze families en vrienden die intensief bij alles werden betrokken. Hersenletsel heb je nooit alleen. Dat begrijpen ze in het Daan Theeuwes Centrum heel goed.

Davy heeft enorme stappen gemaakt. Al na twee weken ging zijn armfunctie zichtbaar vooruit. Binnengekomen in een rolstoel, verliet hij de kliniek trots op twee benen. Boodschappen doen, fietsen, wandelen, de hond uitlaten: hij kan het allemaal weer. Ook heeft hij zijn oude beroep van kok deels opgepakt. Maar nog belangrijker: wij hebben het samen gered. Ook daar hebben de mensen van het Daan Theeuwes Centrum zich heel sterk voor gemaakt.”